pátek 4. září 2015

Muj nazor na uprchliky v Evrope

       Uznavam, ze toto bude asi velice kontroverzni a netradicni prispevek na mem blogu. Ale jelikoz muj blog uz davno neni tim blogem, kterym byl na pocatku, myslim, ze si to tady proste muzu napsat.

      Ctu ceske noviny a ctu americke noviny. Verte mi, ze muj nazor NENI utvoreny z precteni jednoho clanku v Blesku. Neni. Samozrejme na druhou stranu nejsem nekde v Italie mezi touto skupinou. Precetla jsem kvalitni zdroje, statistiky, mluvila jsem s lidmi kteri se setkali s uprchliky, sledovala jsem dokumenty a atd. Netvrdim, ze muj nazor je ten jediny spravny, protoze neni. Je to jen a jen muj nazor. Napisu to tak jak si to myslim a jak se o tom citim. Nemam rada takove ty reci:"Nejsem rasista a xenofob, ale...." Slovo rasismus se pouziva v dnesni dobe na vsechno a to samozrejme nespravne. Obcas mluvim s nekym kdo je jine barvy nez ja a pomalu si ani toho nevsimnu. Ackoliv to pravdepodobne zni neuveritelne. Tohle neni rasismus. Tohle je strach.

    Co mi vadi:

1) Nazev "uprchlici": Proc? Protoze to nejsou uprchlici. Uprchlik je clovek, ktery za extremnich podminek uprchne ze zeme a vezme za vdek prvni zemi, kde mu nehrozi smrtelne nebezpeci. Tihle lide jsou EKONOMICTI MIGRANTI. To je totiz clovek, ktery odejde s mobilem v ruce a v nove zemi se shani po nabijecce a facebooku. Kdyby byli totiz uprchliky, tak vezmou za vdek Italii nebo Madarskem, ale ne, vetsina jich miri do Francie a UK, o kterych slyseli, ze tam letaji peceni holubi do pusy. 

2) Starani se o imigranty vice nez o vlastni obyvatelstvo: Myslim, ze tohle je proste to nejhorsi. Porad slysime, jak nejsoou penize na duchody, detske domovy, centra pro postizene. Jenze pak prijedou tihle lide a najednou se jim dostane ubytovani, jidla, piti, elektriny a atd. A mozna ty podminky nejsou nejake uchvatne, ale co jako. Nikdo je sem nenutil.

3) Nevdek: Nechapu, proc proste maji pocit, ze maji na neco PRAVO. Nemaji. Nikdo je sem nenutil. Jejich ubytovani neni na vysoke urovni a jidlo neni jako z Interhotelu, ale alespon je to NECO. No a jelikoz vetsina uprchliku jsou muslimove a maji jista omezeni, tak samozrejme budou odmitat urcite jidlo. A tady je to neco cemu jakztakz rozumim. Ateisticke Cesko se bude smat a servirovat jim knedlo vepro. Ale kdyby mi slo o zivot, tak to asi jako muslim snim. A nebo alespon vyjadrim tu nejvetsi uctu.

4) Kritika: Jestli se mi neco na Americe nelibi, tak je to diktovani EU jak se maji s uprchliky zachovat. Samotna Amerika je az po usi v nestesti s hispanci a sami by si dobrovolne nevzali ani ruku z uprchlika. A potom jak Cesko znackovalo ty lidi a nekdo to prirovnal k Hitlerovy. Jako co meli ty policiste delat? Tohle neni holocaust. Tohle byla normalni organizacni zalezitost. Jenze vsichni ti ochranci prav a slunickari nam pripomneli, ze to teda jako ne. Ze kdyz uz cisla, tak jedine na ceduli. Opravdu nepochopim. 

5) Prirovnavani let 1968-1989 k soucasnym udalostem: Jestli nekterym zahranicnim novinarum chybi pointa tak je to kdyz rikaji, ze zeme byvaleho sovetskeho bloku by se meli zamyslet nad tim, jak jim take byla nabidnuta pomocna ruka, za "rusaku". Ano byla. Ale furt jsou to hrusky michane s jablky. Nasi lide byli vzdycky pracoviti. Za tim si stojim. Kolikrat jsem slysela pribehy, jak neci babicka odesla do Ameriky a deset let myla nadobi. Nikdy jsem neslysela jak nasinec nekam prisel a ocekaval, ze o nej bude postarano. Moje rodina take odesla do Ameriky v sedesatem osmem. Pracovali na farme v Nebrasce, ucili se anglicky a cely zivot tvrde makali. Takze drazi zahranicni novinari - jste vedle jak ta jedla. Tihle uprchlici tady pracovat jen tezko budou. Ti totiz ocekavaji full service od vlady. A jejich vira a kultura je tak odlisna od nas, ze se nikdy neprizpusobi. 

Mohla bych o tomto tema mluvit opravdu hodne dlouho. Opravdu se o Evropu bojim. Je temer jasne ze nase kultura zanikne. Nejsem v tomhle optimista. Libi se mi co delaji Australane. Maji program ktery se nazyva "NO WAY". To znamena, ze clovek bez papiru se do Australie proste nedostane. A tohle by mela delat Evropa taky. Ale...neni uz pozde?

4 komentáře:

  1. Musím se přiznat, že tento problém tolik nesleduju, jen tu a tam, ale to co píšeš mi přijde rozumné a souhlasím s tebou, hlavně teda co se týče těch posledních bodů. Možná jsi tohle už viděla a možná to přímo nesouvisí s tématem, ale hodně mě zaujalo tohle video o imigraci od Roy Becka https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE Přijde mi, že tohle je něco, co si mnoho lidí neuvědomuje...

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím proč,ale bud mi nejdou dávat komentáře,nebo mi je smázneš :-D ale souhlasím s tebou hlavně v bodě č. 1 a 2. Bojím se, že pokud s t ím nikdo nic neudělá, nedopadne to vůbec dobře:-(

    OdpovědětVymazat
  3. Zveřejňovat článek na tohle téma je trošku risk, takže tě obdivuju :-) Ve většině s tebou souhlasím. Většina lidí nemá kam jít, ale přesto odmítají uprchlické tábory. Jasně, nechtějí být zavření a chtějí žít jako lidé tady.
    Ale práce je málo pro české obyvatele, peníze taky všude chybí, tak nevím, co tady chtějí dělat.

    OdpovědětVymazat
  4. ...už jsem chtěla komentovat několikrát, ale pokaždé mi do toho něco vlezlo...takže. Tvůj názor je hodně cenný už z toho jednoduchého důvodu, že tě nikdo nemůže nařknout z toho jak je to kreslené tím, že sedíš v české kotlině a nejdál jsi byla v Jugošce u móóře. ;-) Poslední dobou sleduji, že pro přijímání uprchlíků ( řekněme to korektně...většinou ekonomických turistů) jsou především lidé co je platí různé neziskovky a politici. A pak také hodně zmanipulované děti. Pokud by se ovšem někdo optal těch obyčejných lidí, tak už málokdo by s tím souhlasil. Nazývá se to různě od xenofobie po rasismus, ale pravda je taková, že běžný občan klidně pomůže opravdu potřebným. Ovšem nesmí to být tak, že se jim musí přizpůsobit a oni budou žít na jeho úkor. Při první vlně migrantů po náletech v Jugoslávii byl jeden ze záchytných uprchlických táborů zde na Zlínsku. Pamatuji si, že lidé byli vděční za každou pomoc a pokud byl nějaký problém s jejich chováním...okamžitě to řešili i mezi sebou. Průšvih nastal, když dojeli politici a jejich podržtašky a podobná svoloč. Při nevinné roztržce mezi dětmi, kdy malý uprchlík sebral místnímu děcku kolo a přitom ho shodil na zem, jsme najednou slyšeli, že je máme chápat, protože mají jinou náturu a tak jim máme ve všem vyjít vstříc. Tohle je hlavní kámen úrazu. Máme vyjít vstříc ve všem a přizpůsobit se. ( roztržka se pak vyřešila, že otec provinilce mu jednu střihl za uši a omluvil se)

    OdpovědětVymazat

xoxo Mary